VLOGA UI V NOVINARSTVU


Lana Hudoklin

UVOD

Sodobno novinarstvo se razvija v digitalni dobi, kjer se tehnološki napredek, še posebej na področju umetne inteligence hitro prenaša v delovni proces novinarjev. Razumevanje vloge AI v novinarstvu ter njen vpliv na način zbiranja, analize in poročanja o novicah postaja ključno za novinarje, urednike ter medijske hiše. V tej seminarski nalogi bom raziskala različne vidike uporabe umetne inteligence v novinarstvu, predstavila primere aplikacij, analizirala priložnosti in izzive, ki jih prinaša ta tehnološki napredek ter se vprašala ali bo AI zamenjal novinarstvo.

Slika1: Ediosmedia, robotski novinar

VLOGA UI V NOVINARSTVU

Umetna inteligenca je postala ključna pri obdelavi velikih količin podatkov, kar omogoča novinarjem boljše razumevanje kompleksnih vsebin in hitrejše poročanje o aktualnih dogodkih.

Ena najpomembnejših aplikacij UI v novinarstvu je avtomatizacija procesov pisanja člankov. S pomočjo algoritmov za generiranje besedila na podlagi podatkov lahko novinarji ustvarijo članke v realnem času, kar omogoča hitrejše obnavljanje novic.

Poleg avtomatizacije pisanja člankov, umetna inteligenca pomaga tudi pri personalizaciji vsebin za uporabnike. Algoritmi za strojno učenje analizirajo bralne navade, interese in druge podatke posameznega uporabnika ter prilagajajo vsebine glede na njihove preference. S tem se povečuje angažiranost bralcev in izboljša izkušnjo uporabnika.

Analiza čustev in mnenj na družbenih omrežjih je še ena ključna vloga UI v novinarstvu. S pomočjo naprednih algoritmov lahko novinarji spremljajo javno mnenje in reakcije na določene dogodke ali teme ter ustrezno prilagajajo svoje poročanje.

PRIMERI UPORABE UI V NOVINARSTVU

  • Automated Insight: Podjetje, ki razvija platformo Wordsmith, ki omogoča avtomatizirano generiranje člankov na podlagi podatkov. Ta tehnologija je že v uporabi v nekaterih medijskih hišah za avtomatizacijo poročanja o finančnih rezultatih podjetij, športnih dogodkih in drigih
    področjih.
  • Google News: Googlov algoritem za personalizacijo novic uporablja umetno inteligenco za prilagajanje vsebin posameznim uporabnikom na podlagi njihovih bralnih navad in zanimanj.
  • Social Studio: Orodje Salesforce, ki omogoča analizo družbenih omrežij za spremljanje javnih mnenj in trendov. Novinarji lahko s pomočjo tega orodja bolje razumejo reakcije na določene teme ter temu ustrezno prilagodijo svoje poročanje.
Slika 2: Global Tech Council, Google izda projekt Journalism AI

IZZIVI IN PRILOŽNOSTI

Kljub številnim koristim, ki jih prinaša uporaba umetne inteligence v novinarstvu, se pojavljajo tudi izzivi in dileme. Etična vprašanja, povezana z avtomatizacijo pisanja člankov ali personalizacijo vsebin, zahtevajo premišljeno obravnavo. Poleg tega je pomembno, da novinarji ohranjajo nadzor nad algoritmi, zagotavljajo transparentnost v procesu poročanja in skrbijo za zaščito zasebnosti uporabnikov. Uporaba UI prinaša tudi veliko priložnosti.

Novinarji lahko izkoristijo napredne analitične sposobnosti za boljše razumevanje
kompleksnih vsebin in boljše poročanje. Poleg tega lahko personalizacija vsebin poveča zvestobo bralcev in s tem tudi prihodke iz oglaševanja.

ALI BO UI NADOMESTIL POKLIC NOVINARJEV?

Večina strokonjakov meni, da UI ne more popolnoma nadomestiti poklica novinarjev. Novinarji imajo edinstveno sposobnost prepoznavanja pomembnih informacij, opravljanja intervjujev, analiziranja dogodkov ter prinašanja konteksta in perspektive, ki jih tehnologija še ne more ponuditi. Poleg tega novinarji prav tako uporabijo svojo kreativnost, empatijo in etično presojo pri oblikovanju vsebin, kar je težko narediti s strani UI. Tako je verjetno, da bo inteligenca le dopolnila delo novinarjev. Kljub napredku same tehnologije bo vedno ostajala težnja po človeškem faktorju.

Slika 3: Linkedln, UI, ki opazuje novinarko pri delu

ZAKLJUČEK

Umetna inteligenca ima v sodobnem novinarstvu neprecenljivo vlogo pri avtomatizaciji procesov, personalizaciji vsebin, analizi podatkov itd. Čeprav so izzivi in dileme, povezane z uporabo UI, je pomembno, da novinarji izkoristijo priložnosti, ki jih prinaša ta tehnološki napredek, ter zagotovijo, da ostajajo zavezani visokim standardom etike.

Moje mnenje je, da je uporaba UI v novinarstvu lahko zelo koristna, vendar morajo biti previdni in zagotoviti, da se ohranja integriteta poklica. Pomembno je da inteligenca ne nadomesti vloge novinarjev, temveč jim le pomaga pri njihovem delu. Verjamem, da UI ne more ustvariti avtorske medijske vsebine in da je ključno ohraniti človeški element v novinarstvu.

SPLETNI VIRI

[1] Umetna inteligenca v novinarstvu nudi pomoč, a prinaša tudi številne pasti: še bolj pogosta uporaba umetne inteligence v medijih. 2023. RTV SLO. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.rtvslo.si/znanost-in- tehnologija/umetna-inteligenca-v-novinarstvu-nudi- pomoc-a-prinasa-tudi-stevilne-pasti/689490

[2]SCHNELL, Katarina (APA): Novinarstvo ni fikcija, ki jo ustvari umetna inteligenca. 2023. Društvo novinarjev Slovenije. Dostopno na spletnem naslovu: https://novinar.com/novica/katharina-schell-apa-novinarstvo-ni-fikcija-ki-jo-ustvari-umetna- inteligenca/

[3] ChatGPT [vloga AI v novinarstvu: personalizacija, avtomatizacija procesov pisanja člankov, 24.2, 14: 07] Dostopno na spletnem naslovu: https://chatgpt.com/auth/login

[4] LIPAR, Tadej. 2019. Generiranje besedila s pomočjo umetne inteligence : diplomsko delo. Univerza v Mariboru. Dostopno na spletnem naslovu: https://dk.um.si/Dokument.php?id=136020&lang=eng

SLIKOVNI VIRI

Slika 1: EDIOSMEDIA: Robotski novinar [slika].

Slika 2: Global Tech Council: Google izda projekt Journalism AI [slika].

Slika 3: Linkedln, UI, ki opazuje novinarko pri delu [slika].